Kuvateksti:

Valokuvat: Ron Riesterer

Kuvanveistäjä Reymondo Aguilera pitelee käsissään Elvis Presley -patsaan päätä, jonka vandaalit repivät irti.

 

Uutisartikkeli:

 

Kuvanveistäjä haastaa collegen oikeuteen
tuhottujen taideteostensa johdosta

Elviksen ja Anne Frankin kuvapatsaat oli
varastoitu Contra Costa Collegeen

Kirjoittanut: Richard Spencer

 

EL SOBRANTE–Täysin ymmällään kaikesta tapahtuneesta kuvanveistäjä Reymundo Aguilera kävelee ympyrää geodeettisen kupolitalonsa sisällä kädet syvällä farkkujensa taskuissa pohdiskellen, kuka ihme voi olla niin törkeä, että repii irti Elvis Presleyn hienon pään ja töhrii toisen naamiointimaalilla. Kaiken lisäksi myös hänen Anne Frank -patsaansa (josta tuon kyseisen marttyyritytön isä oli häneen aiemmin yhteydessä kirjeitse) oli tuhottu, koska se oli tiellä, Aguilera arvelee. Hänen asianajajansa nostaa esiin myös muita mahdollisia syitä.

Patsaiden tekijä jätti molemmat työnsä Contra Costa Collegeen, jossa hän on käynyt kuvaamataidon tunneilla jo vuodesta 1973 lähtien, ja vuonna 1982 hän havaitsi, että vandaalit olivat iskeneet niiden kimppuun erittäin rajulla tavalla. Asianajajansa, Vallejon kaupungissa asuvan William S. Reustlen välityksellä hän lähetti omaisuusvahinkojaan koskevan haastehakemuksensa Contra Costan läänin ylempään oikeusasteeseen vaatien "kohtuullista, reilua ja oikeudenmukaista" hyvitystä ja vahingonkorvauksia sekä oikeudenkäyntikulujen maksua nimeten vastaajiksi oikeuteen Contra Costa Collegen sekä Robert McLeanin ja Paul Pernishin, kampuksen taideopettajat.

"Minusta tuntuu kuin oikeuteni vapaaseen puhumiseen olisi poistettu", tämä 40-vuotias eronnut ja omaa kiinteistöhuoltopalvelua pitävä kahden lapsen isä kertoo. "En tiedä onko minulla taloudellisesti varaa käydä tätä oikeusprosessia loppuun asti, mutta aion yrittää sitä."

Samaan aikaan hän tunnustelee uusia markkinoita monivärisillä saippuoillaan, jotka ovat Isojalan (engl. 'Big Foot') näköisiä ja joille hän on antanut nimeksi "Karvajalka Isojalkamaasta" (engl. 'Fuzzy Foot from Big Foot Country') - hahmo, jota hän on kehitellyt viiden vuoden ajan. Kun kyseinen projekti pyörähtää kunnolla käyntiin, Aguilera toivoo pystyvänsä kopioimaan myös T-paitoja ja leikkikaluja Isojalasta - hahmosta, joka on aiheena jo viidessä lapsille suunnatussa kuvakirjassa. Kestää vielä 90 päivää ennen kuin hän tietää kelluuko hänen "Karvajalkasaippuansa, sinun oma kylpykaverisi" ekonomisesti vai uppoaako se rahavarojen puutteessa.

Collegen edustaja Grant Cook kertoo, etteivät vastaajat halua kommentoida tapausta julkisesti, mutta Aguilera sen sijaan arvelee, että taiteen maailma on parhaimmillaankin todella vaikea kenttä, ja sitäkin enemmän se on petollinen hänen perinteistä lähestymistapaansa kohtaan. "Taiteen maailma on mutkikas", hän kertoo kattoon tuijottaen. "Siellä on paljon politiikkaa, ja suurelta osin kaikki riippuu siitä, kenet tunnet. Järjestelmä ei pidä minun käyttämästäni taiteenlajista. He haluavat jotain abstraktimpaa."

"Aloitin kuvanveiston vuonna 1973, kun olin collegessa. Törmäsin siihen ihan sattumalta. Olin mukana myös kiinteistöalan (Real Estate) kurssilla, mutta vain noin vuoden verran. Keskityin pääasiassa kuvanveistoon. En voinut lopettaa sitä millään."

Tunnustautunut, nälästä nääntyvä taiteilija, "jolla on kiire vain pysyä hengissä", Aguilera kertoo. "Minulla on tiedossani jo parikin firmaa idässä päin, jotka haluavat myydä töitäni ympäri maailmaa. Niitä voi käyttää puutarhoissa ja koriste-esineinä. He haluavat jäljennöksiä museotavaroista. Pienikokoisia töitä, jotka voi laittaa massatuotantoon."

"Se, mitä teen", hän lisää, "on minua itseäni, on totuudenmukaista, on sitä, mitä näen elämässä, mutten tosiaankaan osaisi määritellä, mihin kategoriaan se kuuluu. Se on toiminnallista. Se on jotain, mitä voi käyttää."

Keskeytettyään opintonsa rakentaakseen taloaan Aguilera kävi säännöllisin väliajoin tarkistamassa töittensä kunnon, ja kuultuaan, että niille oli tehty ilkivaltaa, hän siirsi ne taideosastolta, jonne ne oli varastoitu, muualle. "Anne Frank -patsas oli hajotettu ja Elvis Presley -veistokselle tehtiin jatkuvasti ilkivaltaa", hän kertoo, "muttei niille kolmelle muulle alastonmallilleni, jotka eivät olleet kansainvälisesti tunnettuja."

Hänen asiakkaansa, Reustle kertoo, on ollut "melko törkeän käytöksen kohteena, ainakin muutamien opettajien taholta, ja lisäksi meillä on tiedossamme, että jotkut oppilaatkin ovat saattaneet osallistua." Reustlen mukaan Anne Frank -patsaaseen maalatut hakaristimerkit antavat tapaukselle rasistisen sävyn.

"Mitä sen takana on?" Aguilera pohtii. "Enpä tiedä. Olen täysin ymmälläni. Presley -patsaan takapuolenseutu oli tärvelty. Jos kerran olen nälästä nääntyvä taiteilija, niin miksi sitten nostin oikeusjutun? Luulen, että se oli Anne Frank -veistokseni takia. Tein sen näyttääkseni ihmisille, etteivät he voi ottaa oikeutta omiin käsiinsä, ja tunnen, että olen velvoitettu tekemään tämän. Olen jo vuosia yrittänyt saada sitä valetuksi pronssiin ja yrittänyt löytää sille paikkaa, mihin sen voisi laittaa, mutta nyt... tuo sama asia, joka tapahtui Anne Frankille, on tapahtunut myös veistokselle. Heidät on molemmat tuhottu."

"Minkähän ihmeen vuoksi - vielä senkin jälkeen, kun nämä kaksi kansainvälisesti tunnettua hahmoa, joista kumpikin eli omalla tavallaan vankina olosuhteiden pakosta, ovat kuolleet - he vieläkin synnyttävät joissain ihmisissä katkeria tunteita, vaikka he antoivat maailmalle niin paljon hyvää eläessään? Kun ajattelee sitä musiikkia ja iloa, minkä Elvis toi elämäämme sekä nuorta tyttöä, jonka piti kuolla, jotta maailma näkisi, miten säälimätön ihminen voi olla kanssaihmiselleen, tulee mieleen, miksi ihmeessä Annen ja Elviksen kaltaiset ihmiset eivät koskaan voi löytää rauhaa - eivät edes kuoltuaan?"

 

Maalaukset
Veistokset
Lisää veistoksia
Sanomalehtiartikkelit
Valokuvaus
Peilisivustoja
Pääsivu

Mitä Giclée tarkoittaa?
Hinnasto: Klikkaa 'Maalaukset' -linkkiä

Prophecy.org -nettisivusto
email: ray@prophecy.org
© 1989-2010, Raymond Aguilera, All Rights Reserved