Fotsvamp, fotsvamp och nagelsvamp (2023)

Fotsvamp kallas det vanliga namnet för en svampinfektionRingorm i fotenvilket främst påverkar fötterna speciellt mellan tårna. Men termen "fotsvamp" är missvisande eftersom den förekommer hos många människor, inte bara idrottare. Ett vanligt förknippat tillstånd med fotsvamp är en svampinfektion.

Om fotsvamp inte behandlas kan lesionen bli infekterad och extremt smärtsam. Obehandlad kan tillståndet även sprida sig till andra delar av fötterna, naglar, händer och kan till och med påverka ansiktet.

Vad ser det ut som?

Fotsvamp orsakar flagnande, ibland kliande och ibland röda, utslag mellan tårna och över resten av den närliggande foten. Hos de flesta är det begränsat till mellanrummen mellan tårna, men det sprider sig och påverkar mer av foten ibland. Den drabbade huden kan vara röd, svullen och kan innehålla klibbig vätska. Patienter kan också uppleva ett fjällande torrt utslag på botten och sidorna av fötterna.

Sprickor eller "sprickor" kan uppstå mellan tårna som ibland kan blöda lite. En mjuk vit illaluktande tillväxt eller svampblomning finns också ofta mellan tårna.

Gör det ont?

Svampinfektioner kan vara oerhört obehagligt. Symtom inkluderar torra och kliande lesioner, ofta outhärdligt kliande med en brännande eller stickande känsla. Visst påverkar det livskvaliteten.

Vad orsakar det?

Särskilt flera dermatofyterTrichophyton rubrum, T. mentagrophytes, ochEpidermophyton floccosum,som invaderar de "döda" yttre lagren av huden, kan också orsaka fotsvamp, och du kan få mer än en åt gången. Det kan också kompliceras av en sekundär bakterieinfektion som växer på den försvagade, skadade huden.

Vad kan jag göra?

Det är bäst att få ett misstänkt fall av fotsvamp diagnostiserat av en läkare eller kvalificerad läkare. Det diagnostiseras normalt från det visuella utseendet, men ibland skickas små hudprover från området till ett laboratorium för bekräftelse. Diabetespatienter i synnerhet bör söka omedelbar professionell och inte försöka behandla detta tillstånd själva.

Vilka är de konventionella kemiska behandlingarna?

De mest effektiva kemiska behandlingarna idag anses vara imidazoler, t.ex. mikonazol och klotrimazol. Du bör prata med en farmaceut för att välja en lämplig behandling för dig, även om du kan köpa ett brett utbud av krämer, pulver och sprayer utan recept.

Dessa dödar svampen och måste appliceras tills hela två veckor efter att huden verkar vara normal igen för att helt utrota eventuella kvardröjande svampsporer.

Är växtbaserade eller naturläkemedel effektiva?

Många växter har naturliga svampdödande egenskaper. Till exempel: Neem-träd, teträd, röd timjan, citronolja. Dessa egenskaper hjälper växter, särskilt de som är hemma i de fuktiga tropikerna, att skydda sig mot svampinvasion och sjukdomar. De kanske inte verkar lika snabbt som vissa konventionella kemiska behandlingar men är inte kända för att ha skadliga biverkningar, särskilt för levern, som bekymrar vissa människor när de överväger långvarig användning av läkemedel. Örtpreparat används bäst så tidigt som möjligt där deras förebyggande egenskaper hjälper till att hantera långvariga återkommande infektioner.

Kundberättelser rapporterar om effektiv och tillfredsställande behandling och i många fall, såsom tea tree oil, har omfattande vetenskaplig forskning utförts med positiva resultat.

Hur förhindrar jag det?

Torka väl mellan tårna efter bad eller dusch. Fötterna är förvisso mer benägna att fotsvamp när de är varma och fuktiga, så det verkar förekomma oftare hos personer som bär konstgjorda sulor och speciellt träningsskor och sportskor. Det hjälper att spendera tid med bara fötter när du kan. Att inte byta strumpor regelbundet kan också uppmuntra uppbyggnaden av svampar mellan tårna och försöka bära strumpor gjorda av naturliga fibrer, särskilt bomull.

Hjälper det att ändra min kost?

Det kan hjälpa vissa människor att ändra sin kost. Detta är värt att överväga speciellt om du har drabbats av andra svampinfektioner som Candida, vaginitis eller jock itch. Undvik bröd och jästprodukter (inklusive öl). Vissa människor har funnit att kosttillskott är till hjälp för att stärka immunförsvaret.

AcidophilusTa yoghurt med levande kulturer eller acidophilus kapslar.

Betakaroten25 000 IE betakaroten.

VitlökFör att stärka immunförsvaret och motverka svampinfektioner, ta 6-8 kapslar vitlök dagligen.

Vitamin B-komplexTa tabletter dagligen.

C-vitaminTa 500-3 000 mg C-vitamin i uppdelade doser.

Vitamin D och ETa 400 IE vardera av vitamin D och E.

ZinkTa 15-50 mg zink. Mer än 15 mg zink bör inte tas i mer än en vecka eller så utan medicinsk övervakning eftersom det kan störa absorptionen av andra mineraler.

Varför får jag det?

Vissa människor verkar mer benägna att få fotsvamp än andra. Till exempel är personer med överdrivet svettiga fötter mer benägna att utveckla svampinfektioner och bör behandla detta tillstånd. Personer som är benägna att drabbas av Candida, trast och andra svampar kan också vara mer mottagliga, särskilt efter antibiotika och andra behandlingar som förstör användbara bakterier.

Antibiotika kan äventyra immunförsvaret genom att döda de goda bakterierna med de dåliga, vilket gör personen mottaglig för infektion. Utan de goda bakterierna kan tarmarna inte syntetisera B-vitaminerna som hjälper till att stärka immunförsvaret. För att råda bot på denna situation, ät flera portioner yoghurt med levande kulturer dagligen och ta en hög dos av B-vitaminerna för att återuppbygga din flora och hjälpa till att bekämpa infektioner.

I allmänhet trivs svampar i fuktiga, varma miljöer. Det är därför detta tillstånd vanligtvis uppstår mellan tårna på grund av en ansamling av fukt. Blåmärken, skador eller sprickor i huden kan tillåta inträde för svampen.

Det finns nog en personlig anlag för att utveckla det. Många människor har svampen närvarande på huden men är opåverkade av den mikroskopiska organismen. Även om det inte nödvändigtvis sprider sig som en löpeld genom en familj, kan det ändå spridas mellan individer. En vanlig infektionspunkt är badrum, duschar, simbassänger och omklädningsrum, så använd tofflor eller skor.

Våra naturliga behandlingsförslag

• Vid det första tecknet på en blossning eller efter sport, vandring eller annan skobunden ansträngning använd Funki Foot Soak och blötlägg dina fötter i 15 minuter i ett lindrigt fall men upp till en halvtimme om du är benägen att få svåra infektioner. Detta hjälper ofta till att undvika att symtom uppträder helt.

• Om symtomen kvarstår, använd en fotblötläggning varje vecka i kombination med FunkiFoot Ointment.

• Applicera Funki Foot Ointment på det drabbade området morgon och kväll efter badet.

• Fortsätt att använda Funki Foot Ointment i två veckor efter att symptomen har försvunnit.

• Torka fötterna noggrant efter bad, särskilt mellan tårna.

• Använd ett stärkelsepulver i strumpor och skor för att hålla fötterna riktigt torra.

• Bär bomullsstrumpor för att absorbera fukt och låt fötterna andas och byt dem dagligen.

• Funki Foot Ointment kan användas på händer även om den har en stark medicinsk lukt.

• Funki Nail Oil kan användas för att behandla svampinfektioner naturligt. Oljan måste appliceras två gånger om dagen och särskilt efter bad. Den ska användas i minst sex månader, i vissa fall ett år, tills nageln har växt från nagelbädden till spetsen och helt förnyat sig. Detta för att undvika senare återinfektion från restsvamp.

• Som med all behandling, testa en liten mängd i 24 timmar på en liten hudfläck först för att kontrollera att du inte är känslig för eller allergisk mot en viss ingrediens.

Observera att detta är allmänna råd och inte en behandlingsrekommendation. Fråga din läkare eller kvalificerad läkare för diagnos och råd.

FAQs

Fotsvamp, fotsvamp och nagelsvamp? ›

Nagelsvamp kännetecknas av missfärgade eller tjocka naglar, nageln har lyft lite från nagelbädden eller att det gör ont när du har skor på dig. Fotsvamp börjar ofta på huden mellan tårna och ger symtom som att det kliar, svider, huden börjar flagna eller att det uppstår sprickor.

Kan man få nagelsvamp av fotsvamp? ›

Nagelsvamp kan uppstå direkt på nageln, eller genom spridning av obehandlad fotsvamp som ger symtom i form av fjällning, blåsor och klåda på fötter och mellan tårna. Nagelsvamp kan även drabba fingernaglar.

Hur blir man av med nagelsvamp fort? ›

Vid mindre omfattande besvär av nagelsvamp kan receptfri behandling provas. Om det inte hjälper finns andra svampdödande medel som ges antingen som tabletter eller som nagellack. Behandlingen kräver noggrant genomförande under lång tid för att ha effekt.

Hur vet man om det är nagelsvamp? ›

I början av svampinfektionen så kan nageln bli glanslös, gul och skör. När svampen har varit i nageln ett tag så förtjockas nageln och tillslut så lossnar den från nagelbädden. Om du har nagelsvamp så rekommenderar vi att du behandlar den så fort du har fått symtom.

Kan nagelsvamp gå över av sig själv? ›

Nagelsvamp kan försvinna av sig själv, men det kan ta lång tid och om du har nagelsvamp så kan du även smitta andra. ' Nagelsvampen kan även smitta andra delar av kroppen, exempelvis så kan du även få svamp i fingernaglarna. Naglarna som är infekterade av svampen kan även bli mjuka, gula, spricka och även trilla av.

Är fotsvamp och nagelsvamp samma sak? ›

Behandling av nagelsvamp

Nagelsvamp orsakas av samma svamp som fotsvamp. Det är vanligast att få nagelsvamp under en tånagel, men man kan även få det på fingernaglarna. Nagelsvamp går också att behandla på egen hand med receptfria läkemedel.

Kan man fila bort nagelsvamp? ›

Att följa förberedelserna och skötselråden är centralt för att lyckas att bli av med nagelsvampen. För ett optimalt resultat behöver du fila ned den porösa delen av nageln till att den når en tjocklek inte mer än 2 mm. Den använda filen bör därefter kasseras eller rengöras väl.

Vad dödar nagelsvamp? ›

Du kan behandla nagelsvamp hemma med hjälp av receptfria medel mot nagelsvamp som finns på apotek, så kallat medicinskt nagellack. Men behandla bara om du är säker på att du har just nagelsvamp. För att bli av med nagelsvamp krävs ofta behandling under flera månaders tid.

Vad är effektivast mot nagelsvamp? ›

Vad dödar nagelsvamp snabbt? Det snabbaste och mest effektiva sättet att döda nagelsvamp är att använda ett svampdödande läkemedel som Nailner nagelsvampsbehandling. Dessa receptfria behandlingar appliceras topiskt på det infekterade/drabbade området.

Vad händer om man inte behandlar nagelsvamp? ›

Om du inte behandlar nagelsvampen så kommer svampen fortsätta att växa i nageln och bli värre med tiden. Svampen kan även göra så att nageln tillslut trillar av. Därför är det viktigt att du påbörjar behandlingen så fort du märker att du har fått nagelsvamp.

Kan fotsvamp gå över av sig själv? ›

Fotsvamp är en infektion som inte läker ut av sig själv och kan inte försvinna utan behandling. Så om du har fotsvamp är det viktigt att du behandlar svampen. Fotsvampen kan vara lätt att bli av med, speciellt om du behandlar den i ett tidigt stadium och när de första symtomen dyker upp.

Vill du bli av med din nagelsvamp helt utan biverkningar? ›

Laserbehandling mot nagelsvamp. Nagelsvamp kan vara svårbehandlad och bli en långdragen plåga för den som drabbats. Men om du lider av din nagelsvamp kan ett alternativ vara att behandla dina naglar med vår Clear Steps laser. Eftersom behandlingen sker med laser är den mycket skonsam.

Hur länge lever nagelsvamp i skor? ›

Fotsvamp kan överleva i skor så länge det finns hudceller kvar i skorna. Om du exempelvis använder skorna barfota så kan hudceller hamna i skorna, vilket i sin tur gör att svampen kan leva vidare i skorna.

Vilken temperatur dör nagelsvamp? ›

Håll torrt mellan tår, byt strumpor och skor ofta. Tvätta strumporna på avigsidan i hög temp gärna 75-90 grader så att de flesta sporerna dör. Enklast är att använda BioCool wash my laundry som säkerställer att alla mikroorganismer dör redan vid 30 grader.

Kan nagelsvamp smitta andra? ›

Precis som fotsvamp är nagelsvamp smittsamt. Den smittar via direktkontakt och via ytor som till exempel golv.

Kan nagelsvamp vara farligt? ›

Nagelsvamp är inte farligt men om svampen inte går över trots egen behandling eller om flera naglar blir angripna bör du söka vård.

Varför försvinner inte nagelsvamp? ›

För att bli av med nagelsvampen snabbt så behöver du använda en behandling som dödar svampen. Eftersom nagelsvamp är något som inte försvinner av sig själv så måste du behandla svampen för att bli av med den. Om du inte behandlar nagelsvampen så kommer svampen fortsätta att växa i nageln och bli värre med tiden.

Är fotsvamp en svamp? ›

Fotsvamp är en infektion som orsakas av mikroskopiskt små svampar. De vanligaste symtomen är flagande hud, klåda och sveda mellan tårna. Ibland kan du också få sprickor i huden, ofta mellan lilltån och tån intill.

Vad kan fotsvamp leda till? ›

Om du inte behandlar fotsvampen så kommer fotsvampen att spridas vidare. Förutom att fotsvampen kan smitta andra som du bor med så kommer svampen att sprida sig till andra delar på fötterna. Det är vanligt att svampen sprider sig till fotens undersida, men också till tånaglar - vilket kan skapa nagelsvamp.

Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Lidia Grady

Last Updated: 25/11/2023

Views: 6020

Rating: 4.4 / 5 (45 voted)

Reviews: 84% of readers found this page helpful

Author information

Name: Lidia Grady

Birthday: 1992-01-22

Address: Suite 493 356 Dale Fall, New Wanda, RI 52485

Phone: +29914464387516

Job: Customer Engineer

Hobby: Cryptography, Writing, Dowsing, Stand-up comedy, Calligraphy, Web surfing, Ghost hunting

Introduction: My name is Lidia Grady, I am a thankful, fine, glamorous, lucky, lively, pleasant, shiny person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.