Kuvateksti 1:

Aguilera pitää taukoa uusimman seinäveistoksensa edessä.

 

Kuvateksti 2:

Staff -valokuvat: Michael A. Jones

Kuvanveistäjä Reymundo Aguilera rentoutuu kotitalonsa edessä.

 

Uutisartikkeli:

 

Kuvanveistäjä harrastaa realismia niin
taiteessa kuin bisneksessäkin

Hän suunnittelee, mitä itse tahtoo
ja myös markkinoi sitä

Kirjoittanut: Jim Beaver

 

EL SOBRANTE–Reymundo Aguilera arvelee, että vuodesta 1988 on tulossa hyvä. "Yleisö on kyllästynyt yhteenliitettyihin putkiin", hän vakuuttaa, "ja realismi on tulossa takaisin." Juuri realismi on Aguileran myyntivaltti taiteessa: realismi ja nopeaan kehittyvä bisnesvaisto. Sen jälkeen, kun Aguilera vuonna 1973 ilmoittautui hetken mielijohteesta mukaan Contra Costa Collegessa järjestetylle kuvanveistokurssille, hän on valmistanut jo tusinakaupalla luonnollisen kokoisia veistoksia hahmoista, jotka itse asiassa näyttävät ihmishahmoilta. Hänelle eivät sovi abstraktit, kieroon väännellyt kuviot, joiden keskellä on soikioita.

Valitettavaa kuitenkin on, että abstraktit hahmot ja yhteenliitetyt putket ovat hallinneet taiteen maailmaa kohta suurimman osan vuosisadasta. Realistisen veistotaiteen markkinat eivät ole olleet kauppiaiden hallussa. Siksi on hyvä asia, että hänen taiteensa on aina antanut hänelle sekä hengen- että sielunravintoa, koska vielä tähän mennessä se ei ole antanut kovinkaan paljon materialistisesti. Mutta Aguileralla on tällä hetkellä käynnissä melkoinen määrä projekteja, ja tuleva vuosi näyttää hyvältä. Kaveriksi, joka ei koskaan ole ansainnut paljonkaan rahaa kiinnostuksen kohteellaan, hänellä on muutamia hyvinkin liikemiesmäisiä ideoita siitä, miten saada tekemänsä työ tuottamaan voittoa.

Aguilera syntyi San Antonion kaupungissa 44 vuotta sitten ja saapui West Countyyn (=Contra Costan läänin läntinen osa San Franciscon lähellä) toisen maailmansodan jälkeen, kun hänen vanhempansa saapuivat tänne siirtolaisina tekemään maataloustöitä, mutta vain vähän ajan kuluttua siitä hänen isänsä käynnisti oman yritystoiminnan rakennusarvioijana ja osti talon Santa Maria Road -kadun varrelta. Aguilera valmistui De Anza High School -oppilaitoksesta vuonna 1961. Hän meni naimisiin vuonna 1963 ja työskenteli muutaman vuoden elektroniikkainsinöörinä ennen kuin otti haltuunsa veljensä kiinteistöhuoltoyrityksen. "Työskentelin ahkerasti ja tienasin elantoni", Aguilera kertoo, "mutta koko ajan minusta tuntui siltä, kuin elämäni polkisi paikallaan."

Kalifornian kiinteistövillityksen ensimmäisinä vuosina 70-luvun alussa Aguilera kävi Real Estate -kurssin Contra Costa Collegessa. Koska hänellä oli käytettävissään yksi ylimääräinen tunti, joka hänen muutenkin olisi pitänyt viettää kampusalueella, hän ilmoitti itsensä kuvanveistokurssille, eikä sen jälkeen ole kertaakaan katsonut taakseen. "Se vain sai minut otteeseensa", hän kertoo. "En tiedä, miten sen selittäisin." Ja vain kolme kuukautta siitä Aguilera valmisti jo luonnollisen kokoisia hahmoja. "Se oli minulle kuin tapa, jota en kyennyt lopettamaan", hän kertoo. "Heräsin yksinkertaisesti sanottuna elämään."

Hänen suurin ongelmansa oli siinä, että figuratiivinen (=totuudenmukainen) veistostaide poikkesi niin paljon taiteen valtavirrasta, että jo vähän ajan kuluttua hänen opettajansa eivät enää osanneet tai olleet kiinnostuneita opettamaan häntä. Hänen oli pärjättävä omillaan, ja itse asiassa ainoa, minkä opettajat pystyivät tarjoamaan, oli "lämmin taidetyötila". Aguilera lakkasi etsimästä uusia asiakkaita kiinteistöhuoltobisnekseensä voidakseen antaa enemmän aikaa kuvanveistoharrastukselleen. "Siinä ei liikkunut niin paljon rahaa (kuin kiinteistöhuoltobisneksessä), mutta se oli kaikki, mitä tarvitsin henkisesti", hän sanoo.

Aguilera kertoo, että taiteellisen itseilmaisun oppiminen auttoi häntä myös tulemaan ulos kuorestaan. "Jokaisella ihmisellä on ympärillään pieni kuori, joka estää heitä näkemästä elämää täydellisesti", hän kertoo. "Tämä asia mursi kuoreni ainakin siihen katsoen, kuinka ajattelin elämästä ja taiteesta." Aguilera jatkoi hahmojen valmistamista koko 70-luvun ajan ja vei niitä näytteille ympäri pohjoista Kaliforniaa voittaen aina välillä palkintojakin, mutta taidemaailman johtohahmojen taholta tunnustusta tuli hitaasti. Erään taidekilpailun aikana muutamat järjestäjät kävelivät Aguileran teoksen hylänneen arvostelutuomarin ylitse. He hakivat kyseisen työn takaisin sisälle ja ottivat sen mukaan kilpailuun.

 

Maalaukset
Veistokset
Lisää veistoksia
Sanomalehtiartikkelit
Valokuvaus
Peilisivustoja
Pääsivu

Mitä Giclée tarkoittaa?
Hinnasto: Klikkaa 'Maalaukset' -linkkiä

Prophecy.org -nettisivusto
email: ray@prophecy.org
© 1989-2010, Raymond Aguilera, All Rights Reserved